Page 1 of 2

Tables

Posted: 08:18 Sun 27 Apr 2014
by flash_uk
Is it possible for some bbcode to be created to allow a table to be used within a post. Maybe this already exists and I have missed it.

Tables

Posted: 09:18 Sun 27 Apr 2014
by djewesbury
The usual HTML tags can be used (with square rather than angle brackets), so [table] [tr] [td] [/td] [/tr] [/table] etc etc - but they appear not to be supported here.

Re: Tables

Posted: 10:03 Sun 27 Apr 2014
by jdaw1
It is possible to add BBcode that does this. What’s desired?
table, with an optional align parameter;
tr;
th and td, each having optional align, colspan and rowspan parameters.

Current thinking is that each cell is to have a thin red border, about 2 pixels away from the content.

Anything else?

But it won’t look pretty on Tapatalk.

Re: Tables

Posted: 10:12 Sun 27 Apr 2014
by djewesbury
Is the border parameter user-controllable?

Re: Tables

Posted: 10:23 Sun 27 Apr 2014
by flash_uk
jdaw1 wrote:It is possible to add BBcode that does this. What’s desired?
table, with an optional align parameter;
tr;
th and td, each having optional align, colspan and rowspan parameters.

Current thinking is that each cell is to have a thin red border, about 2 pixels away from the content.

Anything else?

But it won’t look pretty on Tapatalk.
Was thinking it would make results for the 60 vs 63 easier to post. How would width be handled?

Re: Tables

Posted: 10:25 Sun 27 Apr 2014
by djewesbury
Width is usually automatic, according to contents. If it doesn't look good on Tapatalk one can also click on the web view option.

Re: Tables

Posted: 10:49 Sun 27 Apr 2014
by flash_uk
And to avoid having to type the code, someone has created a code generator here.

Re: Tables

Posted: 10:55 Sun 27 Apr 2014
by jdaw1
flash_uk wrote:How would width be handled?
In the default HTML manner: if contents small, table narrow; if contents wider than available space, text wraps.

Re: Tables

Posted: 11:04 Sun 27 Apr 2014
by DRT
flash_uk wrote:And to avoid having to type the code, someone has created a code generator here.
Used to produce this...
[table]
[tr]
[th]Column 1[/th]
[th]Column 2[/th]
[th]Column 3[/th]
[/tr]
[tr]
[td]Row 1[/td]
[td]Data 1[/td]
[td]Data 2[/td]
[/tr]
[tr]
[td]Row 2[/td]
[td]Data 3[/td]
[td]Data 4[/td]
[/tr]
[/table]
So doesn't work here.

Re: Tables

Posted: 11:07 Sun 27 Apr 2014
by djewesbury
DRT wrote:
flash_uk wrote:And to avoid having to type the code, someone has created a code generator here.
Used to produce this...
[table]
[tr][th]Column 1[/th]
[th]Column 2[/th]
[th]Column 3[/th][/tr]
[tr][td]Row 1[/td]
[td]Data 1[/td]
[td]Data 2[/td][/tr]
[tr][td]Row 2[/td]
[td]Data 3[/td]
[td]Data 4[/td][/tr]
[/table]
So doesn't work here.
Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.

Re: Tables

Posted: 11:13 Sun 27 Apr 2014
by jdaw1
A test table:
Left-most columnNext column
Data 1Data 2
Data 3Data 4
Shipper19601963
Dow
a
[/url]
Fonseca
b
[/url]
Graham
f
[/url]
Niepoort
h
[/url]
Noval
g
[/url]
Sandeman
c
[/url]
Taylor
d
[/url]
Warre
e
[/url]
Hmm. Problems with extra line breaks. Other difficulties with optional parameters, so I have made the table’s alignment mandatory and not allowed alignment in cells.

Comment welcomed.

I think it is too ugly. So my vote is that the new bbCodes, and posts using them, be deleted.

Re: Tables

Posted: 11:28 Sun 27 Apr 2014
by djewesbury
Could default cell bgcolor be white?

Re: Tables

Posted: 12:03 Sun 27 Apr 2014
by jdaw1
djewesbury wrote:Could default cell bgcolor be white?
It should be transparent, which I much prefer.

Re: Tables

Posted: 12:06 Sun 27 Apr 2014
by djewesbury
jdaw1 wrote:
djewesbury wrote:Could default cell bgcolor be white?
It should be transparent, which I much prefer.
You didn't answer the question.

Re: Tables

Posted: 12:09 Sun 27 Apr 2014
by DRT
It would be good to have all the table buttons appear together and in logical sequence rather than...
Screen Shot 2014-04-27 at 12.06.40.png
Screen Shot 2014-04-27 at 12.06.40.png (21.44 KiB) Viewed 4342 times

Re: Tables

Posted: 12:10 Sun 27 Apr 2014
by jdaw1
djewesbury wrote:
jdaw1 wrote:
djewesbury wrote:Could default cell bgcolor be white?
It should be transparent, which I much prefer.
You didn't answer the question.
Because the answer is both yes and no. If the word default implies “can be over-ridden”, then no, as there isn’t facility for optional parameters. If you meant “any color — so long as it’s white” then that could be done, but won’t by me.

Re: Tables

Posted: 12:10 Sun 27 Apr 2014
by jdaw1
DRT wrote:It would be good to have all the table buttons appear together and in logical sequence
Agreed. It would be good. I couldn’t see how, but will look again.

Edit: have looked again. Believed not possible.

Re: Tables

Posted: 13:09 Sun 27 Apr 2014
by DRT
jdaw1 wrote:
DRT wrote:It would be good to have all the table buttons appear together and in logical sequence
Agreed. It would be good. I couldn’t see how, but will look again.

Edit: have looked again. Believed not possible.
Making "tpf-red" into "Font=tpf-red" would partly solve the problem.

Re: Tables

Posted: 14:58 Sun 27 Apr 2014
by flash_uk
djewesbury wrote:Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.
Yes, I had meant that once the bbcode has been created and enabled on the forum, the code generator would prove useful in creating the code to be pasted into a post.

Re: Tables

Posted: 15:00 Sun 27 Apr 2014
by djewesbury
flash_uk wrote:
djewesbury wrote:Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.
Yes, I had meant that once the bbcode has been created and enabled on the forum, the code generator would prove useful in creating the code to be pasted into a post.
But we are going to have all the lovely buttons allowing us to do it in-site. No external generators will be needed. The Republic of :tpf: stands alone.

Re: Tables

Posted: 15:04 Sun 27 Apr 2014
by flash_uk
djewesbury wrote:
flash_uk wrote:
djewesbury wrote:Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.
Yes, I had meant that once the bbcode has been created and enabled on the forum, the code generator would prove useful in creating the code to be pasted into a post.
But we are going to have all the lovely buttons allowing us to do it in-site. No external generators will be needed. The Republic of :tpf: stands alone.
Buttons or not, it is much easier to type all the info into a generator, than manually get all the opening and closing tags correct!

Re: Tables

Posted: 15:16 Sun 27 Apr 2014
by flash_uk
jdaw1 wrote:Hmm. Problems with extra line breaks. Other difficulties with optional parameters, so I have made the table’s alignment mandatory and not allowed alignment in cells.

Comment welcomed.
Yes I tried a quick test and those uninvited line breaks at the top and the misalignment of text which follows the table are not great are they. There is a discussion here about a way to potentially avoid the extra line breaks. And it can be done manually by ensuring that the code in the post is on one line rather than with new lines. My next post will show this, and you can see what I mean by quoting the post and looking at the code.

Re: Tables

Posted: 15:17 Sun 27 Apr 2014
by flash_uk
first line
ShipperYearScore
Fonseca6310
Dow603


last line

Re: Tables

Posted: 15:45 Sun 27 Apr 2014
by DRT
It is also possible by doing this and simply counting the characters on each line to ensure they appear in tabulated format...

Code: Select all

Shipper   Vintage   Score
Dow       1960      95
Warre     1966      91

Re: Tables

Posted: 15:30 Wed 02 Nov 2016
by PhilW
Just attempted a table in a post, but it did not seem to work at all, using the format previously mentioned table/th/td format.
Could someone who knows how it should work check, and if it does still work please explain?