Tables

Make suggestions and report problems.
User avatar
flash_uk
Taylor Quinta de Vargellas 1987
Posts: 2445
Joined: 20:02 Thu 13 Feb 2014
Location: London

Tables

Post by flash_uk » 08:18 Sun 27 Apr 2014

Is it possible for some bbcode to be created to allow a table to be used within a post. Maybe this already exists and I have missed it.

User avatar
djewesbury
Graham’s 1970
Posts: 8153
Joined: 20:01 Mon 31 Dec 2012
Location: Belfast
Contact:

Tables

Post by djewesbury » 09:18 Sun 27 Apr 2014

The usual HTML tags can be used (with square rather than angle brackets), so [table] [tr] [td] [/td] [/tr] [/table] etc etc - but they appear not to be supported here.
Daniel J.
delete.. delete.. *sigh*.. delete...

User avatar
jdaw1
Taylor 1900
Posts: 19814
Joined: 15:03 Thu 21 Jun 2007
Location: London
Contact:

Re: Tables

Post by jdaw1 » 10:03 Sun 27 Apr 2014

It is possible to add BBcode that does this. What’s desired?
table, with an optional align parameter;
tr;
th and td, each having optional align, colspan and rowspan parameters.

Current thinking is that each cell is to have a thin red border, about 2 pixels away from the content.

Anything else?

But it won’t look pretty on Tapatalk.

User avatar
djewesbury
Graham’s 1970
Posts: 8153
Joined: 20:01 Mon 31 Dec 2012
Location: Belfast
Contact:

Re: Tables

Post by djewesbury » 10:12 Sun 27 Apr 2014

Is the border parameter user-controllable?
Daniel J.
delete.. delete.. *sigh*.. delete...

User avatar
flash_uk
Taylor Quinta de Vargellas 1987
Posts: 2445
Joined: 20:02 Thu 13 Feb 2014
Location: London

Re: Tables

Post by flash_uk » 10:23 Sun 27 Apr 2014

jdaw1 wrote:It is possible to add BBcode that does this. What’s desired?
table, with an optional align parameter;
tr;
th and td, each having optional align, colspan and rowspan parameters.

Current thinking is that each cell is to have a thin red border, about 2 pixels away from the content.

Anything else?

But it won’t look pretty on Tapatalk.
Was thinking it would make results for the 60 vs 63 easier to post. How would width be handled?

User avatar
djewesbury
Graham’s 1970
Posts: 8153
Joined: 20:01 Mon 31 Dec 2012
Location: Belfast
Contact:

Re: Tables

Post by djewesbury » 10:25 Sun 27 Apr 2014

Width is usually automatic, according to contents. If it doesn't look good on Tapatalk one can also click on the web view option.
Daniel J.
delete.. delete.. *sigh*.. delete...

User avatar
flash_uk
Taylor Quinta de Vargellas 1987
Posts: 2445
Joined: 20:02 Thu 13 Feb 2014
Location: London

Re: Tables

Post by flash_uk » 10:49 Sun 27 Apr 2014

And to avoid having to type the code, someone has created a code generator here.

User avatar
jdaw1
Taylor 1900
Posts: 19814
Joined: 15:03 Thu 21 Jun 2007
Location: London
Contact:

Re: Tables

Post by jdaw1 » 10:55 Sun 27 Apr 2014

flash_uk wrote:How would width be handled?
In the default HTML manner: if contents small, table narrow; if contents wider than available space, text wraps.

User avatar
DRT
Fonseca 1966
Posts: 15020
Joined: 23:51 Wed 20 Jun 2007
Location: Chesterfield, UK
Contact:

Re: Tables

Post by DRT » 11:04 Sun 27 Apr 2014

flash_uk wrote:And to avoid having to type the code, someone has created a code generator here.
Used to produce this...
[table]
[tr]
[th]Column 1[/th]
[th]Column 2[/th]
[th]Column 3[/th]
[/tr]
[tr]
[td]Row 1[/td]
[td]Data 1[/td]
[td]Data 2[/td]
[/tr]
[tr]
[td]Row 2[/td]
[td]Data 3[/td]
[td]Data 4[/td]
[/tr]
[/table]
So doesn't work here.
"The first duty of Port is to be red"

Ernest H. Cockburn

User avatar
djewesbury
Graham’s 1970
Posts: 8153
Joined: 20:01 Mon 31 Dec 2012
Location: Belfast
Contact:

Re: Tables

Post by djewesbury » 11:07 Sun 27 Apr 2014

DRT wrote:
flash_uk wrote:And to avoid having to type the code, someone has created a code generator here.
Used to produce this...
[table]
[tr][th]Column 1[/th]
[th]Column 2[/th]
[th]Column 3[/th][/tr]
[tr][td]Row 1[/td]
[td]Data 1[/td]
[td]Data 2[/td][/tr]
[tr][td]Row 2[/td]
[td]Data 3[/td]
[td]Data 4[/td][/tr]
[/table]
So doesn't work here.
Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.
Daniel J.
delete.. delete.. *sigh*.. delete...

User avatar
jdaw1
Taylor 1900
Posts: 19814
Joined: 15:03 Thu 21 Jun 2007
Location: London
Contact:

Re: Tables

Post by jdaw1 » 11:13 Sun 27 Apr 2014

A test table:
Left-most columnNext column
Data 1Data 2
Data 3Data 4
Shipper19601963
Dow
a
[/url]
Fonseca
b
[/url]
Graham
f
[/url]
Niepoort
h
[/url]
Noval
g
[/url]
Sandeman
c
[/url]
Taylor
d
[/url]
Warre
e
[/url]
Hmm. Problems with extra line breaks. Other difficulties with optional parameters, so I have made the table’s alignment mandatory and not allowed alignment in cells.

Comment welcomed.

I think it is too ugly. So my vote is that the new bbCodes, and posts using them, be deleted.

User avatar
djewesbury
Graham’s 1970
Posts: 8153
Joined: 20:01 Mon 31 Dec 2012
Location: Belfast
Contact:

Re: Tables

Post by djewesbury » 11:28 Sun 27 Apr 2014

Could default cell bgcolor be white?
Daniel J.
delete.. delete.. *sigh*.. delete...

User avatar
jdaw1
Taylor 1900
Posts: 19814
Joined: 15:03 Thu 21 Jun 2007
Location: London
Contact:

Re: Tables

Post by jdaw1 » 12:03 Sun 27 Apr 2014

djewesbury wrote:Could default cell bgcolor be white?
It should be transparent, which I much prefer.

User avatar
djewesbury
Graham’s 1970
Posts: 8153
Joined: 20:01 Mon 31 Dec 2012
Location: Belfast
Contact:

Re: Tables

Post by djewesbury » 12:06 Sun 27 Apr 2014

jdaw1 wrote:
djewesbury wrote:Could default cell bgcolor be white?
It should be transparent, which I much prefer.
You didn't answer the question.
Daniel J.
delete.. delete.. *sigh*.. delete...

User avatar
DRT
Fonseca 1966
Posts: 15020
Joined: 23:51 Wed 20 Jun 2007
Location: Chesterfield, UK
Contact:

Re: Tables

Post by DRT » 12:09 Sun 27 Apr 2014

It would be good to have all the table buttons appear together and in logical sequence rather than...
Screen Shot 2014-04-27 at 12.06.40.png
Screen Shot 2014-04-27 at 12.06.40.png (21.44 KiB) Viewed 2993 times
"The first duty of Port is to be red"

Ernest H. Cockburn

User avatar
jdaw1
Taylor 1900
Posts: 19814
Joined: 15:03 Thu 21 Jun 2007
Location: London
Contact:

Re: Tables

Post by jdaw1 » 12:10 Sun 27 Apr 2014

djewesbury wrote:
jdaw1 wrote:
djewesbury wrote:Could default cell bgcolor be white?
It should be transparent, which I much prefer.
You didn't answer the question.
Because the answer is both yes and no. If the word default implies “can be over-ridden”, then no, as there isn’t facility for optional parameters. If you meant “any color — so long as it’s white” then that could be done, but won’t by me.

User avatar
jdaw1
Taylor 1900
Posts: 19814
Joined: 15:03 Thu 21 Jun 2007
Location: London
Contact:

Re: Tables

Post by jdaw1 » 12:10 Sun 27 Apr 2014

DRT wrote:It would be good to have all the table buttons appear together and in logical sequence
Agreed. It would be good. I couldn’t see how, but will look again.

Edit: have looked again. Believed not possible.

User avatar
DRT
Fonseca 1966
Posts: 15020
Joined: 23:51 Wed 20 Jun 2007
Location: Chesterfield, UK
Contact:

Re: Tables

Post by DRT » 13:09 Sun 27 Apr 2014

jdaw1 wrote:
DRT wrote:It would be good to have all the table buttons appear together and in logical sequence
Agreed. It would be good. I couldn’t see how, but will look again.

Edit: have looked again. Believed not possible.
Making "tpf-red" into "Font=tpf-red" would partly solve the problem.
"The first duty of Port is to be red"

Ernest H. Cockburn

User avatar
flash_uk
Taylor Quinta de Vargellas 1987
Posts: 2445
Joined: 20:02 Thu 13 Feb 2014
Location: London

Re: Tables

Post by flash_uk » 14:58 Sun 27 Apr 2014

djewesbury wrote:Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.
Yes, I had meant that once the bbcode has been created and enabled on the forum, the code generator would prove useful in creating the code to be pasted into a post.

User avatar
djewesbury
Graham’s 1970
Posts: 8153
Joined: 20:01 Mon 31 Dec 2012
Location: Belfast
Contact:

Re: Tables

Post by djewesbury » 15:00 Sun 27 Apr 2014

flash_uk wrote:
djewesbury wrote:Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.
Yes, I had meant that once the bbcode has been created and enabled on the forum, the code generator would prove useful in creating the code to be pasted into a post.
But we are going to have all the lovely buttons allowing us to do it in-site. No external generators will be needed. The Republic of :tpf: stands alone.
Daniel J.
delete.. delete.. *sigh*.. delete...

User avatar
flash_uk
Taylor Quinta de Vargellas 1987
Posts: 2445
Joined: 20:02 Thu 13 Feb 2014
Location: London

Re: Tables

Post by flash_uk » 15:04 Sun 27 Apr 2014

djewesbury wrote:
flash_uk wrote:
djewesbury wrote:Yes, I tried the same generator upthread and then deleted. You have to activate the code admin-side.
Yes, I had meant that once the bbcode has been created and enabled on the forum, the code generator would prove useful in creating the code to be pasted into a post.
But we are going to have all the lovely buttons allowing us to do it in-site. No external generators will be needed. The Republic of :tpf: stands alone.
Buttons or not, it is much easier to type all the info into a generator, than manually get all the opening and closing tags correct!

User avatar
flash_uk
Taylor Quinta de Vargellas 1987
Posts: 2445
Joined: 20:02 Thu 13 Feb 2014
Location: London

Re: Tables

Post by flash_uk » 15:16 Sun 27 Apr 2014

jdaw1 wrote:Hmm. Problems with extra line breaks. Other difficulties with optional parameters, so I have made the table’s alignment mandatory and not allowed alignment in cells.

Comment welcomed.
Yes I tried a quick test and those uninvited line breaks at the top and the misalignment of text which follows the table are not great are they. There is a discussion here about a way to potentially avoid the extra line breaks. And it can be done manually by ensuring that the code in the post is on one line rather than with new lines. My next post will show this, and you can see what I mean by quoting the post and looking at the code.
Last edited by flash_uk on 15:46 Sun 27 Apr 2014, edited 1 time in total.

User avatar
flash_uk
Taylor Quinta de Vargellas 1987
Posts: 2445
Joined: 20:02 Thu 13 Feb 2014
Location: London

Re: Tables

Post by flash_uk » 15:17 Sun 27 Apr 2014

first line
ShipperYearScore
Fonseca6310
Dow603


last line

User avatar
DRT
Fonseca 1966
Posts: 15020
Joined: 23:51 Wed 20 Jun 2007
Location: Chesterfield, UK
Contact:

Re: Tables

Post by DRT » 15:45 Sun 27 Apr 2014

It is also possible by doing this and simply counting the characters on each line to ensure they appear in tabulated format...

Code: Select all

Shipper   Vintage   Score
Dow       1960      95
Warre     1966      91
"The first duty of Port is to be red"

Ernest H. Cockburn

PhilW
Dow 1980
Posts: 2506
Joined: 14:22 Wed 15 Dec 2010
Location: Near Cambridge, UK

Re: Tables

Post by PhilW » 15:30 Wed 02 Nov 2016

Just attempted a table in a post, but it did not seem to work at all, using the format previously mentioned table/th/td format.
Could someone who knows how it should work check, and if it does still work please explain?

Post Reply